Вести 2022

ИЗВЕСТУВАЊЕ ЗА НЕРАБОТНИ ДЕНОВИ - РАФАЈЛОВСКИ КОНСАЛТИНГ И РАФАЈЛОВСКИ РЕВИЗИЈА

Ве известуваме дека поради новогодишните и божиќни празници, Рафајловски Консалтинг и Рафајловски Ревизија нема да работат во периодот од 31.12.2022 - 08.01.2023... ...

Повеќе

Лично ослободување за данок на личен доход за 2023 година

Во „Службен Весник на РСМ“ бр. 283/22, Министерството за Финансии го објави износот на личното ослободување... ...

Повеќе

Измени на Законот за вработување на инвалидни лица (укинување на дел од даночните ослободувања кои ги имаа заштитните друштва)

Со измените се предвидува: 1. Укинување на даночните ослободувања од плаќање на персонален данок од доход за... ...

Повеќе

Закон за платежни услуги и платни системи

Во членот 183 од Законот се уредувaaт обврските на правните лица во однос на утврдувањето на благајничкиот максимум... ...

Повеќе

Среќна Нова 2023 година и Весели Божиќни Празници

Рафајловски Консалтинг и Рафајловски Ревизија ви ја честитаат Новата 2023 година и престојните Божиќни празници. Ви посакуваме Новата година да ви донесе многу здравје, среќа, љубов и успеx на деловен ...

Повеќе

ИЗВЕСТУВАЊЕ ЗА ПОДИГНУВАЊЕ НА УВЕРЕНИЈА

Институтот на сметководители и овластени сметководители информира дека се одобрени барања за стекнување со уверенија за сметководители и овластени сметководители... ...

Повеќе

Податоци за пресметка на плата и надоместоци од работен однос за месец Декември 2022-година

Согласно соопштението на ДЗС број 4.1.22.115 од 22.12.2022 просечна исплатена бруто плата за месеците Август 2022 - Октомври 2022... ...

Повеќе

ПОВИК ЗА АЖУРИРАЊЕ НА ПОДАТОЦИ ВО ИНСТИТУТОТ НА СМЕТКОВОДИТЕЛИ И ОВЛАСТЕНИ СМЕТКОВОДИТЕЛИ НА РСМ

Институтот на сметководители и овластени сметководители на Република Северна Македонија на својата веб страна објави повик за ажурурање на податоци... ...

Повеќе

Измени и дополнувања на Законот за данокот на личен доход

Во „Службен весник на РСМ“ бр.274/22 објавени се измените и дополнувањата на Законот... ...

Повеќе

ОНЛАЈН ОБУКИ ДЕКЕМВРИ 2022 ГОДИНА (ПРОГРАМА И ТЕМИ)

Онлајн обуките кои ќе се одржат во два термини и тоа на: • 23 ДЕКЕМВРИ 2022 година (петок) со почеток во 10.00 часот • 24 ДЕКЕМВРИ 2022 година (сабота) со почеток во 10.00 часот ...

Повеќе

Известување за утврдување надомест (два проценти) за вршење на трговија на мало во ден недела и на празници кои се определени за неработен ден

Министерството за економија на својата веб страна објави известување за утврдување надомест (2%) за вршење на трговија на мало во недела... ...

Повеќе

Обраќање на Др. Горан Рафајловски

Да се биде сметководител е сериозна обврска која бара знаење и несебично давање на самиот себе, илјадници жртви ...

Повеќе

ОНЛАЈН ОБУКИ ДЕКЕМВРИ 2022 ГОДИНА (ПРОГРАМА И ТЕМИ)

Онлајн обуките кои ќе се одржат во два термини и тоа на: • 23 ДЕКЕМВРИ 2022 година (петок) со почеток во 10.00 часот • 24 ДЕКЕМВРИ 2022 година (сабота) со почеток во 10.00 часот ...

Повеќе

Предлог измени на даночната регулатива

Во собраниска процедура влегоа долго најавуваните измени и дополнувања на Законот за данокот на додадена вредност, Законот за данокот на личен доход и Законот за данокот на добивка ...

Повеќе

Аконтација за данок на добивка за месец Ноември 2022 година

Процентот на кумулативниот пораст на цени на мало за месец Ноември 2022 година е позитивен и изнесува12,1%.Врз основа на наведеното, месечната аконтација за месец Ноември 2022 година се утврдува во ви ...

Повеќе

ДВОДНЕВНИ ОНЛАЈН ОБУКИ НОЕМВРИ/ДЕКЕМВРИ 2022 ГОДИНА (ПРОГРАМА И ТЕМИ)

Предмет на онлајн обуките ќе бидат теми од областа на сметководството и примената на МСС/МСФИ и МСФИ за МСЕ, даночната регулатива, трговското и деловното право, облигационите односи ...

Повеќе

Податоци за пресметка на плата и надоместоци од работен однос за месец Ноември 2022 година

Согласно соопштението на ДЗС број 4.1.22.105 од 23.11.2022 просечна исплатена бруто плата за месеците Јули 2022 - Септември 2022... ...

Повеќе

ДВОДНЕВНИ ОНЛАЈН ОБУКИ НОЕМВРИ/ДЕКЕМВРИ 2022 ГОДИНА (ПРОГРАМА И ТЕМИ)

Рафајловски Консалтинг организира дводневни онлајн обуки кои ќе се одржат во периодот ноември/декември ...

Повеќе

Нов Закон за финансиска поддршка на социјално ранливи категории на граѓани за справување со енергетската криза

Примената на Законот е за период од четири месеци, а исплатата ќе започне од наредниот месец ...

Повеќе

Обраќање на Др. Горан Рафајловски

Едноставно сметам дека крајно е време и сериозно е заслужено нашата професија да влезе во мирни води со што ќе можеме да го видиме и нејзиното веќе одамна очекувано растење... ...

Повеќе
 
scrol to top